21 Şubat 2023 Salı

Karpal Tünel Sendromu nedir maruziyet önleme etkileri nelerdir

 arpal Tünel Sendromu Nedir ?

EL BİLEĞİ DÜZEYİNDE MEDİAN SİNİR SIKIŞMASINA BAĞLI AVUÇ İÇİNDE AĞRI VE UYUŞMA İLE KENDİNİ BELLİ EDEN KARPAL TÜNEL

Karpal Tünel Sendromu, dirsekten aşağıda ve elde ağrı, uyuşukluk, yanma ve kas güçsüzlüğü vardır. Bu tünel el bileği kemiklerinin avuçiçi tarafında yer alır..

Karpal Tünel Sendromu (KTS)

Önleme Yöntemleri

Yapılan iş ve hareketlerin doğasına uygun basit ergonomik önlemlerin alınması korunmada en önemlisidir. İş aktiviteleri, çoğu zaman yarım dakikadan az aralıklı tekrarlamalardan oluşur. Çalışan, iş sırasında kas gücünün % 30’dan fazlasını kullanır. Vücudun uzun süre zorlayıcı pozisyonlarda kalması gerekebilir. Kullanılan alet ve makineler vücuda veya bir bölümüne titreşim iletebilir. Havalı alet kullanımlarında soğuk ve hava akımı etkilenmesi olur. Çoğu zaman da bu risk faktörleri birlikte görülür. Bunların çoğu önlenebilir. Çalışma ortamının doğru kurgulanması, uygun pozisyonda çalışma, uygun el aletleri kullanma bunların başında gelir. Ergonomik önlem tablolarından yararlanılabilir. Eğitim ve fizyolojik düzeltme egzersizleri önemlidir.

Kullanılan alet ve makinelerin bakım ve onarımları düzenli yapılmalı, vibrasyon üretimleri ölçülmelidir. İşte tekrarlanan hareketler, sıklığı, duruş, ağır kaldırma koşulları izlenmelidir. Dakikada 10 kez malzeme tutma veya dakikada 20 kez tekrarlanan el hareketi yoğun tekrarlanan hareket; 1 kg’dan ağır malzemenin elle tutulması ağır güç kullanımı olarak nitelenebilir. Diğer önlemler şöyle özetlenebilir;

  • Tekrarlayan baskılardan kaçınmak, uygulanan kuvveti azaltmak ve kavrayışı gevşetmek;
  • Ergonomik açıdan doğru ekipman kullanmak (iş tezgahları, araç ve gereçlerin sapları ile işler çalışanın çalışırken bileğini doğal bir pozisyonda tutmasını sağlayacak bir biçimde yeniden tasarlanabilir);
  • El bilek ateli, bileğin “nötr” pozisyonda tutulmasına yardımcı olabilir;
  • Uygun şekilde molalar vermek;
  • İşleri çalışanlar arasında dönüşümlü olarak yaptırmak;
  • Elleri sıcak tutmak – rutin olarak yapılan basit egzersizlerle bilek eklemlerini ısıtmak veya parmaksız eldivenler yardımıyla elleri sıcak ve esnek tutmak.

İşe giriş muayenelerinde kas, eklem, kemik hastalıklarının varlığı araştırılmalı, uygun işe uygun insan kuralına göre işe yerleştirme yapılmalıdır. Aralıklı kontrol muayeneleri, erken etkilerin saptanıp, iş koşullarının ve yakınmaların erken düzeltilmesine yönelik olmalıdır. Hastalığa neden olan iş aktiviteleri ve koşulları ile düzeltme önerileri hakkında işyeri hekiminin görüşleri alınmalıdır.


Op Dr Osman KARAKURT ortopedi uzm

Meslek Hastalıkları Nedir, Neden Önemlidir? 
EL BİLEĞİ DÜZEYİNDE MEDİAN SİNİR SIKIŞMASINA BAĞLI AVUÇ İÇİNDE AĞRI VE UYUŞMA İLE
KENDİNİ BELLİ EDEN KARPAL TÜNEL SENDROMU HAKKINDA BİLGİLENDİRME VİDEOSUDUR
Op Dr Osman KARAKURT ortopedi uzm





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

slm görüşleriniz bizim için değerli