20 Şubat 2023 Pazartesi

bel sağlığı, belinizi incitmeden,

bel fıtığı belin incinmesi  bel sağlığı, belin korunması omurilik  egzersiz, harun arabacı günden, harun arabacı iş güvenliği,





Beliniz bükülmesin
Bel Sağlığınız İçin 5 Adım
* Düzenli olarak her gün egzersiz yapın. Sırt ve karın kaslarınızı çalıştırın. Bisiklet, yürüyüş, yüzme ve koşma gibi sporlar tavsiye edilen faaliyetlerdir. Bu spor etkinliklerine ek olarak sırt, karın, kalça ve uyluk kaslarını güçlendiren ve esneten egzersizler yaparak bel sorunları en aza indirilebilir. Düzenli egzersiz yapmak; kasların ve eklemlerin çevresindeki bağların esnekliğini sürdürür ve korur.
bel fıtığı belin incinmesi  bel sağlığı, belin korunması omurilik  egzersiz, harun arabacı günden, harun arabacı iş güvenliği,
belinizi incitmeden, bel sağlığı
bel fıtığı belin incinmesi  bel sağlığı, belin korunması omurilik  egzersiz, harun arabacı günden, harun arabacı iş güvenliği,
belinizi incitmeden, bel sağlığı
 Eklemlerin doğru kullanılması Kaslarla korunan kemikler birbirinden eklemlerle ayrılır. Eklemlerin birbiriyle ilişkisi ligamentlerle sağlanır.
Eklemlerdeki hareket; eklemin şekline, ligamentlerin gevşek veya sıkı oluşuna, koruyucu kasların koordinasyonuna bağlıdır. İyi bir vücut mekaniğinde, hareket ederken eklemler sınırlı bir hareketin dışına çıkamaz.
Yanlış bir hareket yapıldığında ise koruyucu olarak karşı harekette bulunur.
  Kasların doğru kullanılması Hareket için, güçlü kaslara sahip olmak yeterli değildir. Aynı zamanda bunların etkin bir şekilde kullanılması gerekir.
Egzersiz sırasında birkaç kas yerine, daha fazla kasın kullanılmasına dikkat edilmelidir.
 Harekete etki eden fizik kuralların kullanılması Bir cismin hareketinde dengenin sağlanabilmesi için uyulması gereken fiziki kurallar şunlardır:
 • Cismin taban yüzeyinin geniş olması ya da taban düzleminin genişletilmesi, • Ağırlık çizgisinin taban yüzeyi içinde bulunması,
• Cismin ağırlık merkezinin taban yüzeyine yakın olması gerekir. Bir cismin ağırlık merkezi, cismin kitlesinin merkezidir.
Bu merkez cismin tabanına yaklaştıkça denge artar. İnsanda ağırlık merkezi, ayaktayken pelvisin merkezinde lomber omuru hizasındadır.
Ağırlık çizgisi (çekül doğrultusu), ağırlık merkezinden taban yüzeyine dikey doğrultuda geçen çizgidir...
bel fıtığı belin incinmesi  bel sağlığı, belin korunması omurilik  egzersiz, harun arabacı günden, harun arabacı iş güvenliği,
belinizi incitmeden, bel sağlığı

İnsanda ağırlık çizgisi (yukarıdan aşağıya doğru) mastoid kemiği, servikal ve lomber omurlar, patellaların ortasından ayak bileklerinin önüne doğru inen çizgidir.
 Ağırlık çizgisi, ağırlık merkezinden geçmeli ve taban yüzeyi içinde olmalıdır.
 Ağırlık çizgisi taban yüzeyinin dışına düşerse daha çok enerji harcanmasına neden olur.
 Taban yüzeyi, cismin temas ederek dengede durduğu yüzeydir.
Taban yüzeyi genişledikçe denge artar.


bel fıtığı belin incinmesi  bel sağlığı, belin korunması omurilik  egzersiz, harun arabacı günden, harun arabacı iş güvenliği,
belinizi incitmeden, bel sağlığı
belinizi incitmeden, bel sağlığı
Resim yazısı ekle
belinizi incitmeden, bel sağlığı
Bel ağrısını ciddiye alın - Genel Sağlık Haberleri - Milliyet bele aniden ağrı saplanması ile ilgili aramalar
Bel fıtığı sıklıkla orta yaşlarda görülür fakat her yaşta ortaya çıkabilir. Oturarak çalışan ve de bunu yanlış bir sandalye üzerinde yapan kişilerde bel fıtığı görülme ihtimali yüksektir. Ağır yük kaldıranlar, dikkatsizce spor yapanlar, duruş ve oturma bozukluğu olanlar risk altındadır.
Bazı besinler ise bel fıtığının iyileşmesinde faydalıdır.

Yanlış oturmak, ani hareketler ve hareketsizlik gibi pek çok faktör, bel ağrılarının sebebi olabiliyor. Oysa bel ağrılarından kurtulmak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için uzmanların önerdiği şu 5 kurala dikkat etmeniz yeterli:

* Ağır nesneleri kaldırmayın. Ağır eşyaları iki eşit parçaya bölerek taşıyın. Ağır cisimleri çekmek yerine itmeyi tercih edin.
* Ayaktayken bacaklarınızı gergin tutmayın. Yatarken bacaklarınızın gergin olduğu pozisyonları tercih etmeyin.
* Sağlıklı duruşu bulun. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa, omurganızın dik olmasına dikkat edin. Bir dizinizi hafifçe bükün ve pozisyonunuzu sıkça değiştirin. Otururken; çok yüksek veya alçak iskemle veya koltuklarda oturmayın. İskemlenin kol destekleri, kollarınızın yere paralel durmasını sağlamalı. Omurganız dik, beliniz destekli olsun.
* Baş seviyesinin üzerinden yerlere uzanarak iş yapmayın. Yüksekteki yerler için bir tabure veya sağlam bir merdiven kullanın. 







Vücut mekaniği ilkeleri; eklemlerin ve kasların doğru kullanılması ile harekete etki eden fizik kurallarının kullanılması olmak üzere üç unsurdan oluşmaktadır.



















Günümüzde hemen hepimizin özellikle de masa başı çalışanların muzdarip olduğu bel ağrısı, fiziksel rahatsızlığın yanı sıra psikolojimizi de olumsuz etkiliyor. Fazla kilo, uzun saatler bilgisayar karşısında oturma, hareketsizliğin bel kaslarını zayıflatması, yanlış hareketler, zorlayıcı aktiviteler, ayakta uzun süre kalma, ağır kaldırma ve eşyaları çekme- itme gibi nedenler bel ağrısına yol açabiliyor.

Bel ağrısının sanayileşmiş ülkelerde baş ağrısından sonra gelen ikinci ağrı nedeni olduğunu ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı çektiğini belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meltem Akınbingöl, “45 yaşın altında çalışan kişiler arasında en yaygın sakatlık nedeni olan bel ağrısının gelişme olasılığı 55 yaşına doğru giderek artmaktadır. Akut bel ağrılarının sadece yüzde 1’i bel fıtığına bağlı ağrıdır. Çok şişman kişilerde, uzun boylularda bel ağrısı riski çok daha fazladır” diyor. Genel olarak mekanik bel ağrısı tedavisinde duruş (postür) bozukluklarının düzeltilmesinin esas olduğunu kaydeden Dr. Meltem Akın bingöl; bel, sırt ve karın kaslarını güçlendirme egzersizlerinin de bel destek kuvvetini artırarak bel ağrısının tekrar etmesini önlediğini söylüyor.


• Her 20 dakikada bir kalkın
İşiniz uzun süre oturmayı gerektiriyorsa, sandalyede ya da koltuğunuzda aralıksız oturmamaya dikkat edin. Çünkü uzun saatler oturulması belimizde mekanik ağrıya yol açıyor. Mutlaka küçük aralar verin, her 20 dakikada bir kalkarak hareket edin.

• Belinizi destekleyin ve oturma poziyonunuzu düzeltin
Sandalyede dizlerinizi kırarak dik oturmaya dikkat edin. Bir veya iki ayağınızı ayak desteği ile hafifçe yükseltin, belinizi mutlaka küçük bir bel yastığı ile destekleyin. Belinizin boşlukta olması ağrıya davetiye çıkarabilir. Yumuşak koltuklardan da uzak durun.

• Yerden bir şey alırken, belinizden eğilmeyin 
Yerden bir şey alırken dizlerinizi bükmeden eğilmeniz bel sağlığını tehdit eden çok ciddi bir yanlış. Alacağınız şey küçük ve hafif hatta bir kağıt bile olsa mutlaka dizlerinizi kırın, öne eğilmekten kaçının. Dişlerinizi fırçalarken bir anda bel fıtığı olabilirsiniz. Bu nedenle lavaboya doğru eğilmek  yerine dizlerinizi bükerek belinizi dik tutar şekilde dişlerinizi fırçalayın.  

• Yataktan aniden kalkmayın, yüzüstü yatmayın
Yatağa yatarken önce yatak kenarına oturun, bir kalçaya doğru hafifçe dönün, ayaklarıınızı yatak kenarına çekin ve yavaşça yatın. Yataktan kalkarken de sırt üstü pozisyondan kalkmamaya dikkat edin. Önce yatağın yanına yaklaşın, yana dönün ve önce dizlerinizi yataktan uzatarak kalkın. Yüzüstü yatmak bel yapılarını zorlayacağı için yüzüstü yatmaktan kaçının.

• Cisimleri çekmek yerine itin
Akınbingöl ”Bir cismi itmek veya çekmek gerekirse kesinlikle kendinize doğru çekmeyin, itmeyi tercih edin. Çünkü çekme hareketini yaparken bel yapılarını zorluyor ve bel sağlığına zarar veriyor” diyor. 

• Alışveriş poşetini iki elinize bölün
Alışveriş poşetlerini tek elle taşımak yapılan en büyük yanlışlardan. Bel sağlığınız için ağırlığı iki elinize eşit yük alarak, gövdeye yakın taşımaya dikkat edin. Fazla ağırlıktan mutlaka kaçının. Aynı zamanda ağırlığını bilmediğiniz veya tahmin edemediğiniz yükleri kaldırmaktan kaçının. Ağır da olsa hafif de olsa, bu durumlar beli zorlayabilir. 

• Yukarıdaki cisimlere uzanmayın
Hangi şartta olursanız olun yukarıdaki bir cismi almanız gerektiğinde kesinlikle uzanmayın. Gerekirse destek isteyin, basamak kullanın. Ağırlığını bilmediğiniz yükleri kaldırmaktan da kaçının. Ayakta uzun süre kalacaksınız (örneğin ütü yaparken ) bir ayağınızın altına mutlaka destek koyun. 

• İşyerinde iki büklüm olmayın
İşlerin yoğunluğuna kapılarak masada iki büklüm hale gelmek işten bile değil. Uzun süre aynı poziyonda kalmaktan, masa başında çalışırken öne doğru eğilmekten kaçınıın. Sırtınız sandalye ya da koltuğunuza yaslanır durumda olsun. 

Araç kullanırken dikkat
Araç kullanırken kısa mesafe gidecek de olsanız, dizlerinizi kalça çevresinden hafifçe yüksekte kalacak şekilde oturmaya ve koltuğu direksiyona yanaştırmaya dikkat edin.  

• Mutlaka bel egzersizi yapın
Akınbingöl, “Belim ağrımıyor egzersize ne gerek var demeyin! Bel kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapın ve esnekliği artırıcı germe egzersizlerini de programınıza dahil edin. Aksi halde, bel kasları ve karın kaslarının omurgayı destekleyen kuvveti azalır. Ancak bel egzersizleri belinizi zorlayacak hareketler olmamalıdır “ diyor. 

1. Sırtüstü dizler bükülü şekilde uzanın. Karın kaslarınızı sıkarak belinizi yatağa doğru bastırın. İçinizden 5 sayana kadar tutun. Gevşeyin ve hareketi tekrarlayın. Toplam 30 tekrar yapın. 
2. Sırtüstü dizler bükülü şekilde ve eller gövde yanında uzanın. Omuzlar yataktan kalkıncaya dek gövdeyi yükseltip ellerinizle dizlere dokunun. Yavaşça başlangıç pozisyonuna gelip hareketi bitirin. (Yarım mekik) 
3. Sırtüstü uzanın. Dizleri göğsünüze doğru çekin. 15 tekrar ile hareketi tamamlayın. 
4. Yine aynı pozisyonda dizler düz olacak şekilde bacağınızı  kaldırabileceğiniz kadar kaldırın. Bu egzersizler bacak arka grup kaslarını germek ve bel mekaniğini korumak için yapılması gereken egzersizlerdir. 







5 Nis 2015 - İnsanların yüzde 80'i hayatlarında bel ağrısı çekerken, bel fıtığının en çok ... olan belağrısı, doktora gitme şikayetleri arasında ikinci sırada geliyor. ... Uzun süre profesyonel araç kullananlarda 4,5-5 Htz'den daha fazla ... Bel ve boyun fıtıklarının ameliyat masasına yatmadan da artık tedavi edilmesi mümkün.


Ters bir hareket yaparken veya yataktan kalkarken aniden oluşan bir bel ağrısı, insanı günlerce istirahate zorlayabilir. İnsan omurgası, omur adı verilen kemikler, ...



bele aniden kramp girmesi
belde ani kilitlenme
yürürken belde ağrı



#bel  #sağlık  #belsağlığı  #belimizikoruma  #belfıtığı   #omurilik   #eklem   #kas
 #iskelet  #işgüvenliği


bel, bel sağlığı, belfıtığı, belinizi incitmeden, günden, iş güvenliği, sağlık

#harunarabaci, harun arabacı,iş güvenliği #işgüvenliği, #işkazaları,
blogger,#tvitter,instagram youtube, facebook, kocaeli, çankırı,#sosyalmedya

www.youtube.com/c/harunarabaci
www.youtube.com/c/harunarabaciisg
Instagram.com/harunarabaciisg 
Instagram.com/harunarabaci1 
twitter.com/harunarabaci2
twitter.com/harunarabacisg
www.linkedin.com/in/harunarabaci/
https://harunarabaci.blogspot.com.tr/



1 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Ayrıca güvenlik elbiseleri bu makalemize de göz atabilirsiniz.

    YanıtlaSil

slm görüşleriniz bizim için değerli